Η 25η Μαρτίου

25η Μαρτίου σήμερα, διπλή γιορτή.

Γιορτάζει η Παναγιά, γιορτάζει και η Πατρίδα.

Η στήλη μας, της Senses Alert η στήλη, μα και δική σας, για όσους την διαβάζετε, θέλει σήμερα να τιμήσει την Παναγία και την Πατρίδα. Και να ζητήσει θέλει με προσευχή θερμή απ’ την Παναγία να στηρίξει, να σκεπάσει η Χάρη Της την Πατρίδα μας – όλους εμάς – στις δύσκολες ώρες, τις κρίσιμες, που περνάμε.
Η γιορτή λοιπόν του Ευαγγελισμού σήμερα, δηλ. της καλής (ευ) αγγελίας που έφερε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στην μικρή κοπέλα, που ήταν τότε η Παναγία. Εκεί στη Ναζαρέτ, στα μέρη της Παλαιστίνης. Της είπε ο Αρχάγγελος, πως θα γεννήσει τον Χριστό, τον λυτρωτή του κόσμου, με τρόπο υπερφυσικό που θα παρακάμπτει τους φυσικούς νόμους της γέννησης. Γιατί του Θεού Θέλημα ήταν να γεννηθεί ο Γιός του, ο Θεάνθρωπος Ιησούς και ως άνθρωπος από άνθρωπο για να σώσει και να θεώσει τον άνθρωπο. Έτσι η νεαρή Μαριάμ – η Παναγία – έγινε Θεοτόκος γέννησε τον Θεό (Θεός+ τόκος).
Σήμερα όμως  γιορτάζουμε και την εθνική μας  Παλιγγενεσία  Το ξεσήκωμα, την Επανάσταση του Γένους μας, για να βγει απ’ την σκλαβιά και να προχωρήσει ελεύθερο. Η ρωμιοσύνη, ο ελληνισμός, παραπάνω από τέσσερις αιώνες σκλαβιάς στην Οθωμανική μουσουλμανική εξουσία, την Υψηλή Πύλη, τον Σουλτάνο, διεκδικεί την ελευθερία του. Ήταν ένα μεγάλο γεγονός η Επανάσταση του 1821. Δεν ήταν ένα τοπικό γεγονός αλλά είχε πανελλήνια, παγκόσμια σημασία.
Ήταν ένας αγώνας σκληρός, ηρωικός. Ξεσηκώθηκαν όλοι οι έλληνες οι Πανέλληνες. Όμως στο τέλος η Επανάσταση πέτυχε – για διάφορους λόγους – μόνο στον Μωριά και τη Ρούμελη. Τέλος το 1830 το ελληνικό Έθνος απέκτησε κράτος. Ύστερα από πολλές περιπέτειες και την παρέμβαση μετά ξένων, εξωτερικών δυνάμεων. Αυτό είναι το κράτος που έχουμε μέχρι σήμερα. Στην αρχή το ελληνικός κράτος περιέλαβε μόνο τον Μωριά, τη Ρούμελη και τις Κυκλάδες. Το μεγαλύτερο μέρος του ελληνισμού έμεινε εκτός.
Αργότερα με άλλους αγώνες ενσωματώθηκαν στο ελληνικό κράτος και άλλες περιοχές  Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη, νησιά του ανατολικού Αιγαίου (Βαλκανικοί πόλεμοι), Κρήτη (Κρητική Επανάσταση). Άλλες περιοχές με ελληνισμό, αργότερα χάθηκαν για πάντα, όπως ο μικρασιατικός χώρος Τα Επτάνησα ενσωματώθηκαν το1863.Τα Δωδεκάνησα το 1948. Όσο για την Κύπρο τα γεγονότα ακολούθησαν άλλη πορεία, και φθάσαμε στη σημερινή κατάσταση με την Τουρκία, να έχει εισβάλει και να κρατά παράνομα τη μισή Κύπρο.

Φίλοι μου όποιος θέλει μπορεί να αναζητήσει την περσινή ανάρτηση της στήλης μας για την 25η Μαρτίου. Εκεί στο τέλος, θα βρείτε ένα ωραίο ποίημα του Γεωργίου Δροσίνη με τίτλο «Ο ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ», επίκαιρο για την σημερινή μέρα.

Ανδρέας

Translate »