ΠΑΣΧΑ

Φίλοι μου
Οι μέρες είναι δύσκολες για τον καθένα μας, για την πατρίδα μας, για όλους.
Όμως ήρθε η άνοιξη, το ξαναγέννημα της φύσης και έχουμε μπει στην Μεγάλη Εβδομάδα, ζούμε τα Σεπτά Πάθη του Θεανθρώπου Χριστού και προχωράμε για την Ανάσταση. Αυτές τι μέρες στις εκκλησίες ψάλλουν τους πιο ωραίους ύμνους. Πολλοί από μας βέβαια δεν έχουμε τη δυνατότητα να ακούσουμε τη μελωδία τους. Μπορούμε όμως να διαβάσουμε τα λόγια τους να δούμε, να καταλάβουμε την ποιητική ομορφιά τους και να μας εμψυχώσει το μήνυμά τους.
Τη Μεγάλη Πέμπτη ζούμε τη Σταύρωση του Ιησού Χριστού. Τη Μεγάλη Παρασκευή η ποίηση και το μεγαλείο των ύμνων για το Χριστό φθάνουν σε ύψος αξεπέραστο. «Οτε κατήλθες προς το θάνατο δηλ. όταν κατέβηκες στον Άδη, στον θάνατο, Εσύ που είσαι η Ζωή η Αθάνατος τότε τον Άδη τον νέκρωσες με την αστραπή της Θεότητάς Σου και όταν ακόμα και αυτούς που είχαν πεθάνει, από τα καταχθόνια βάθη της γής τους ανέστησες όλες οι δυνάμεις του ουρανού, οι Άγγελοι, όλοι εκραύγαζαν Χριστέ Ζωοδότη που είσαι ο Θεός μας να είσαι δοξασμένος».
«Εσύ Χριστέ που περιβάλλεσαι (που σε περιτριγυρίζει) το φώς έτσι σαν να είναι ενδυμασία» μαζί με άλλα ωραία λόγια αγάπης ψάλλουμε στο Χριστό την ώρα της Αποκαθήλωσης, το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής, όταν κατεβάζουμε τον Χριστό από τα καρφιά του Σταυρού και τον ενταφιάζουμε μέσα στον στολισμένο με ανοιξιάτικα λουλούδια Επιτάφιο. Το βράδυ στην περιφορά του Επιταφίου ψάλλουμε τα εγκώμια «Η ζωή εν τάφω» «Αι γενεαί αι πάσαι».

Αγαπητοί μου φίλοι η Senses Alert από καρδιάς σας εύχεται καλό και ευλογημένο Πάσχα.

Ανδρέας

Translate »