Οι εκδηλώσεις της Ένωσης Κωφών Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη

Πριν λίγες μέρες στις 16 και 17 Ιανουαρίου έγιναν στη Θεσσαλονίκη δύο ωραίες εκδηλώσεις. Τις διοργάνωσε η «Ένωση Κωφών Βορείου Ελλάδος» (Ε.Κ.Β.Ε)

Πριν λίγες μέρες στις 16 και 17 Ιανουαρίου έγιναν στη Θεσσαλονίκη δύο ωραίες εκδηλώσεις. Τις διοργάνωσε η «Ένωση Κωφών Βορείου Ελλάδος» (Ε.Κ.Β.Ε)

Είχαμε τη χαρά να βρεθούμε εκεί. Η senses alert ήταν εκεί. Όπως πάντα θέλει να είναι δίπλα σε κάθε κωφό άτομο, σε κάθε προσπάθεια, σε κάθε κίνηση που γίνεται για να βγάλει τον κωφό από την απομόνωση και να του δώσει δυνατότητα συμμετοχής. Η senses alert είναι έτοιμη να προσφέρει τα επιτεύγματα (αυτά που έχει κατορθώσει, φτιάξει) της σύγχρονης ηλεκτρονικής τεχνολογίας στο κωφό για να του χαρίσει ασφάλεια και αυτονομία. Αυτός είναι ο στόχος μου και η επιθυμία μου να βελτιώσω την ποιότητα ζωής του κωφού. Ακριβώς επειδή είμαι και εγώ ο ίδιος κωφός, ξέρω, νοιώθω, γνωρίζω, βιώνω, ζω τις ανάγκες της ιδιαιτερότητας μας και χαίρομαι όταν αυτές αντιμετωπίζονται.

Γι αυτό όλη αυτή την δύσκολη προσπάθεια που κάνω για να ορθοποδήσει η senses alert την κάνω γιατί αισθάνομαι ότι με αυτά που προσφέρει η senses alert βοηθώ και συμπαραστέκομαι τον κωφό άνθρωπο και αυτό μου δίνει ικανοποίηση και έτσι αισθάνομαι ότι κάνω λειτούργημα και όχι απλώς επάγγελμα. Με τα προϊόντα της senses alert θέλω να δώσω στον κωφό περισσότερες δυνατότητες επικοινωνίας αυτονομίας στην καθημερινότητά του, συμμετοχής και κοινωνίας με όλους τους ανθρώπους γύρω του. Συνέχεια λοιπόν για την Ε.Κ.Β.Ε και τις εκδηλώσεις της.

Στο πρόγραμμα που δόθηκε διαβάζουμε πώς το σωματείο αυτό ιδρύθηκε το 1969.

Για την Ε.Κ.Β.Ε εργάζονται εθελοντικά κωφά και βαρήκοα άτομα που έχουν όραμα και στόχους υψηλούς, όπως το λένε.

Τους ευχόμαστε να πραγματοποιήσουν αυτούς τους υψηλούς ωραίους στόχους. Το ίδιο ευχόμαστε και για όλα τα άλλα σωματεία κωφών της πατρίδας μας.

Μακάρι οι αγώνες, η προσπάθεια οι στόχοι για το καλό όλων μας των κωφών να ευοδωθούν δηλαδή να μπούν σε καλό δρόμο, να προχωρήσουν. Ώστε οι κωφοί να κατακτήσουμε στην κοινωνία την ισότιμη θέση που μας ανήκει, στην επικοινωνία, στην πληροφορία, στην ενημέρωση, στην μόρφωση, στην εργασία, στην ψυχαγωγία.

Η εκδήλωση στις 16 Ιανουαρίου έγινε στο Βελλίδιο Ίδρυμα που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κοντά στον χώρο της Έκθεσης και στον Λευκό Πύργο. Όλη η εκδήλωση έγινε στην Νοηματική γλώσσα. Πρώτα μίλησε ο Πρόεδρος. Μετά δύο Ρουμάνοι ηθοποιοί Petetr Enescu και ο Stefan Alexa παρουσίασαν σατυρικά (κωμικά) σκετς στη νοηματική. Ο κόσμος που παρακολουθούσε – το ακροατήριο – το διασκέδαζε. Γελούσε και με νοηματική χειροκροτούσε.

Τελευταίος έδωσε παράσταση στην νοηματική πάντα, ο Αμερικάνος γνωστός κωφός ηθοποιός, John Maucere.

Την επομένη στις 17 Ιανουαρίου το βράδυ στο κέντρο «Κλεοπάτρα» έξω από το Λαγκαδά έγινε η κοπή της πίτας και ακολούθησε γλέντι μέχρι τις 4 το πρωί. Ο κόσμος ήταν πολύς, γεμάτη η μεγάλη αίθουσα, η ατμόσφαιρα χαρούμενη. Χορευτικό από παιδιά και μεγαλύτερα μέλη της Ε.Κ.Β.Ε χόρεψε ελληνικούς χορούς.

Κάτι πολύ ενδιαφέρον στις εκδηλώσεις αυτές ήταν πως είχαν έρθει κωφοί και από άλλες χώρες. Ρουμανία, Τουρκία, Γερμανία, Ισπανία, Πολωνία, Ιταλία, Αραβες κ.α.

Η αλληλογνωριμία μεταξύ όλων μας, η επικοινωνία, η συναδέλφωση, ήταν κάτι πολύ ωραίο και συγκινητικό. Ανεξάρτητα από την εθνική καταγωγή καθ’ ενός, μας ένωνε η ιδιαιτερότητα μας ο ίδιος αγώνας που κάναμε και κάνουμε όλοι για να προχωρήσουμε και να ενταχθούμε ισότιμα στη ζωή, τα κοινά προβλήματα και οι ανάγκες. Μακάρι την αδελφοσύνη και την αγάπη που νοιώσαμε όλοι εμείς οι κωφοί να μας ενώνει αυτές τις δυο μερές στην Θεσσαλονίκη, να συνεχίσει να μας ενώνει πάντα και μακάρι ακόμα να φτάσουν να την νοιώσουν κάποτε όλοι οι άνθρωποι πάνω στη γη.

Ανδρέας

Translate »