Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ

19 Μαΐου σήμερα.

Η στήλη της Senses Alert θέλει να τιμήσει την σημερινή μέρα που  είναι αφιερωμένη στην μνήμη της  Γενοκτονίας του  ελληνισμού στον μικρασιατικό Πόντο.

Όπως  και η 14 Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη στην μνήμη της Γενοκτονίας του ελληνισμού σε όλο το χώρο της Μικράς Ασίας. Όπως διαβάζουμε στο εξαιρετικό blog του ιστορικού Βλάση Αγτζίδη η Γενοκτονία είναι ουσιαστικά μια και έγινε σε όλους τους ελληνικούς πληθυσμούς της Ανατολής.

Αποφασίστηκε το 1911 από τους Νεότουρκους (μια ακραία εθνικιστική κίνηση  μέσα στον οθωμανικό Στρατό) που θέλησε να εξοντώσει τους Χριστιανικούς πληθυσμούς της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δηλαδή τους Έλληνες, τους Αρμενίους και τους Ασσυρίους. Σε αυτή την Γενοκτονία που άρχισαν από το 1914 να την εφαρμόζουν, εξόντωσαν τους Έλληνες στην Ανατολική Θράκη, στην Ιωνία Βιθυνία – στα δυτικά μικρασιατικά παράλια – καθώς και στον Πόντο, στο βόρειο κομμάτι της Μικράς Ασίας .

Εδώ http://efxinospontos.gr/genoktonia/402-vlasis-agtzidis-o-tropos-parousiasis-tou-gegonotos-tis-genoktonias είναι ένα άρθρο  του ιστορικού  Βλάση  Αγτζίδη – πολύ κατατοπιστικό – για όσους ενδιαφέρονται να διαβάσουν και να μάθουν περισσότερα για το μεγάλο αυτό θέμα, της Γενοκτονίας των Χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας που αποφάσισαν και εκτέλεσαν οι Νεότουρκοι, όπως είπαμε, και στη συνέχεια ο Κεμάλ, με την ηθική υποστήριξη των Γερμανών.

Το Τουρκικό κράτος, δηλαδή η σημερινή Τουρκική Δημοκρατία – που στη συνέχεια ο Κεμάλ δημιούργησε εκτουρκίζοντας τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της περιοχής – το οποίο κράτος στηρίζεται και στις περιουσίες των Χριστιανών που εξόντωσαν τότε, ποτέ δεν αναγνώρισε την Γενοκτονία που διέπραξαν Νεότουρκοι και Κεμάλ ούτε ζήτησε μια συγγνώμη από τα θύματα τους.

 

Ανδρέας

Translate »