Από «Η δόξα της σιωπής» σοφά λόγια

Φίλοι μου.
Την περασμένη φορά η Στήλη σας μίλησε για ένα ωραίο βιβλίο «Η δόξα της σιωπής», το θυμάστε. Το έγραψε η κ. Ευτυχία Μάστορα, με πολύ ταλέντο και αγάπη, για να γνωρίσουμε όπως λέει, έναν σπουδαίο άνθρωπο. Τη Διονυσία Ξανθάκη δασκάλα κωφών παιδιών, σε εποχή που κανένας δεν έκανε τίποτα για τα κωφά παιδιά, που χρειάζονται ειδική βοήθεια για να επικοινωνήσουν. Να μάθουν δηλαδή ομιλία – χειλεανάγνωση γραφή και ανάγνωση. Έτσι γίνονταν κωφάλαλα. Όμως η Διονυσία Ξανθάκη ξεκίνησε μόνη – είναι πρωτοπόρος – να τα βγάλει από τη σιωπή τους, άνοιξε δρόμο. Η συγγραφέας του βιβλίου αυτού κ. Μάστορα, εμπνεύστηκε από το έργο και το παράδειγμα της Διονυσίας Ξανθάκης και έγινε και αυτή δασκάλα κωφών παιδιών τα αγάπησε το ίδιο όπως και η Διονυσία και τώρα μας χάρισε αυτό το ωραίο βιβλίο.
Σε αυτό το βιβλίο επανερχόμαστε σήμερα, γιατί η κ. Μάστορα, είχε μια ωραία και πρωτότυπη ιδέα. Κάτω από κάθε κεφάλαιο γράφει μια φράση που έχουν πει, κάποτε, διάφοροι διανοητές. Την ευχαριστούμε, γιατί μας έδωσε την ευκαιρία να διαβάσουμε αυτά τα σοφά λόγια και τώρα τα μοιραζόμαστε μαζί σας. Είναι λόγια που μας δείχνουν το βάθος και την προοπτική της ζωής, μας ανοίγουν ορίζοντες, ανεβάζουν ψηλότερα και εμψυχώνουν, γιατί δίνουν νόημα στον προσωπικό αγώνα του καθενός μας.

Τι σημασία έχει η κώφωση του αυτιού,
Όταν το πνεύμα ακούει;
Η μόνη κώφωση, η κώφωση η αληθινή
Η κώφωση η αγιάτρευτη
Είναι η κώφωση του πνεύματος
Βίκτωρ Ουγκώ

«Όταν ο άνθρωπος φτάνει σε οριακές στιγμές της ζωής του… και ενεργήσει με σωφροσύνη, ευλογώντας το θέλημα του Θεού… τότε θα περάσει… στον κόσμο του θαύματος και της ελπίδας»
K. Jaspers, Γερμανός Φιλόσοφος και Ψυχίατρος

«Άνθρωπος δίχως Γλώσσα, είναι άνθρωπος δίχως σκέψη»
Χρήστος Γιανναράς

«Όχι το δικό μου θέλημα, όχι το δικό σου θέλημα, αλλά το θέλημα του Θεού»
Μοναχή Γαβριηλία Παπαγιάννη

Η μεγάλη και γλυκιά ψυχή της Διονυσίας Ξανθάκη θύμισαν στην συγγραφέα κ. Μάστορα τους παρακάτω στίχους του Εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού
«Ψυχή μεγάλη και γλυκιά
Μετά χαράς σ’ το λέω
Θαυμάζω τις γυναίκες μας
Και στ΄όνομα τους μνέω» (ορκίζομαι)

«Κι ήταν χαράς σου να σκορπάς
Και δόξα σου να παίρνουν,
Ν΄ανασηκώνεις απ΄τη γή
Τα όσα πονούν και γέρνουν»
Γιάννης Ρίτσος

«Μικρή αστραπή η ζωή, μα προφταίνουμε….»
Νίκος Καζαντζάκης

«Η αγάπη δεν αποτελεί τρόπο συμπεριφοράς αλλά τρόπο ύπαρξης»
Χρήστος Γιανναράς

«Επειδή δεν δύναμαι να πράξω εκείνο το μέγα…
Κάμνω τούτο το μικρόν, το κατά δύναμιν…»
Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός

«Η συνείδηση η πάμφωτη, σαν καλοκαίρι»
Οδυσσέας Ελύτης

Ανδρέας

Translate »