‘Spread the Sign’: Καινοτόμο διαδικτυακό εργαλείο για τους κωφούς!

Η νοηματική γλώσσα είναι ένα απόλυτα απαραίτητο εργαλείο για την επικοινωνία μεταξύ κωφών ή βαρήκοων ατόμων. Ωστόσο, παρά την κοινή εντύπωση, η νοηματική γλώσσα δεν είναι μια παγκόσμια γλώσσα και θα ήταν δύσκολο για κωφούς σπουδαστές να μεταβούν στο εξωτερικό για σπουδές. Το νέο λεξικό νοηματικής γλώσσας που αναπτύχθηκε με την υποστήριξη του προγράμματος Leonardo da Vinci για πρώτη φορά δίνει μια οπτική υποστήριξη για το πώς να εκφράσουν τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα συγκεκριμένους όρους σε άλλες νοηματικές γλώσσες.

 

Ο σουηδός καθηγητής Thomas Lydell – Olsen βρέθηκε αντιμέτωπος με το πρόβλημα αυτό κατά τη διοργάνωση των έργων κινητικότητας Leonardo με κωφούς μαθητές του. Αυτή η εμπειρία τον ενέπνευσε να δημιουργήσει ένα οπτικό λεξικό της νοηματικής γλώσσας. Αυτό το λεξικό είναι web-based (διαδικτυακά βασισμένο) και επιτρέπει να παρακολουθήσετε τη νοηματική γλώσσα για συγκεκριμένες λέξεις σε μικρές ταινίες. 11 γλώσσες είναι σήμερα διαθέσιμες : Αγγλικά, Σουηδικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Φινλανδικά, Τσεχικά Λιθουανικά, Πορτογαλικά, Τουρκικά και Ρωσικά.

Με τη βοήθεια αυτού του εργαλείου μετάφρασης , η νοηματική γλώσσα έγινε προσιτή σε όλους σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο. Πρόκειται για μια εντελώς νέα πρωτοβουλία , με μεγάλη επιτυχία στο επίπεδο των χρηστών και αναμένεται να διευρυνθεί και να επεκταθεί περαιτέρω.

Αυτό το παιδαγωγικό εργαλείο αυτοεκμάθησης είναι ελεύθερο προς χρήση σε όλο τον κόσμο. Προορίζεται κυρίως για τη βελτίωση των γλωσσικών δεξιοτήτων του μαθητών επαγγελματικά όταν μεταβαίνουν στο εξωτερικό για πρακτική εργασία. Όμως περιλαμβάνει επίσης πολλές λέξεις της καθημερινής γλώσσας και θα συνεχίσει να διευρύνεται τόσο από την άποψη των εγγραφών, όπως των γλωσσών .

Η Σουηδία θεωρείται χώρα πρωτοπόρος στον τομέα της έρευνας και τεκμηρίωσης της νοηματικής γλώσσας. Η Βασίλισσα της Σουηδίας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτό και έχει μάθει την νοηματική γλώσσα η ίδια. Παρευρέθηκε προσωπικά στην εναρκτήρια εκδήλωση για την νοηματική γλώσσα λεξικό στη Στοκχόλμη στις 31 Μαρτίου 2009.

Το έργο ξεκίνησε ως πιλοτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του Leonardo da Vinci το 2005 και σήμερα συνεχίζεται στο πλαίσιο του προγράμματος Δια Βίου Μάθησης (“Lifelong Learning programme”) για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής και τη μεταφορά των αποτελεσμάτων σε άλλες χώρες.

 

Συντονιστής του προγράμματος

Σουηδικό Εθνικό ΛύκειοΚωφών και Βαρηκόων Örebro

Στοιχεία επικοινωνίας

Συντονισμός: Thomas Lydell-Olsen
E-mail thomas.lydell-olsen@orebro.se
Τηλέφωνο: +46 765513323
Πληροφορίες και προώθηση: Dennis Lennartsson
E-mail dennis@spreadthesign.com
Τηλέφωνο: +46 706254343

Συνεταιρισμός

Οκτώ εταίροι από την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία

Για να μάθετε περισσότερα

πηγή: Ευρωπαϊκή Έπιτροπή

Translate »